Etap 1
Przeprowadzenie oceny rzeczywistego stanu higieniczno – sanitarnego zakładu z punktu widzenia GHP i GMP. Określimy wszelkie niezgodności w odniesieniu do prawa polskiego, europejskiego oraz Codex Alimentarius.Etap 2
Przygotowanie pracowników do wdrożenia systemów jakości poprzez:
- zapoznanie z systemami
- pomoc przy tworzeniu instrukcji, procedur właściwych dla zakładu
- szkoleniaEtap 3
Opracowanie księgi GHP/GMP, co jest punktem wyjściowym do wdrażania systemu Haccp.Etap 4
Przygotowanie do właściwego wdrażania systemu Haccp poprzez przygotowanie dokumentacji będącej elementem planu Haccp.Etap 5
Opracowanie planu Haccp w skład którego wchodzi:
- przeprowadzenie analizy zagrożeń
- identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
- określenie działań korygujących
- określenie limitów krytycznych CCP
- określenie systemu monitorowania CCP
- określenie działań prewencyjnychEtap 6
Przeprowadzenie auditu końcowego, podsumowującego wdrożenie systemu Haccp
-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
Archiwa
Kategorie
Meta