Dobre praktyki GHP, GMP, GAP, GCP

Dobre praktyki są wstępem do wdrażania systemów jakości. Przedstawiają wymagania najczęściej prawne określone w rozporządzeniach i ustawach. Przykładowe zastosowanie dobrych praktyk przedstawia rysunek:

ghp gmp gcp gap hacap haccp

  • dobre praktyki higieniczne (GHP)
  • dobre praktyki produkcyjne (GMP)
  • dobre praktyki weterynaryjne (GWP)
  • dobre praktyki rolnicze (GAP, GlobalGAP, EuropGAP)
  • wymagania dla transportu
  • wymagania dla myjni samochodowych
  • program warunków wstępnych (PRP – ISO 22000:2005)
This entry was posted in Bezpieczeństwo żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>